Bigos

Anna
Obiad
15.12.2016 16:55
Bigos

Polecamy przepisy na bigos oraz inne przepisy kuchni polskiej Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą. Przepis na bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/bigos/