Składniki na ok 1 litr zupy: liście, łodygi i głąb z 1 kalafiora po 2 gałązki świeżego lubczyku i natki pietruszki 100 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony biały pieprz do smaku 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ok. 1,2 litra wody do dekoracji – pestki dyni i natka pietruszki Przygotowanie: Liście i głąb kalafiora dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka, dodajemy świeży lubczyk, natkę pietruszki, ok. 1 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie, zalewamy całość wodą. Gdy ugotowanego kalafiora podaję w całości z bułką tartą, to wtedy z resztek kalafiora gotuję pyszną lekką kalafiorową zupę krem, mamy wtedy dwudaniowy obiad. Oczywiście z różyczek kalafiora też gotuję zupę kalafiorową, często dodaję wtedy liście i głąb aby zupę zagęścić. Zupa kalafiorowa z liści i głąba to nie nowość w mojej kuchni, gdyż w mojej kuchni staram się wykorzystywać wszystkie części z warzyw. Większość osób, gdy kupuje kalafiora, liście i głąb wyrzuca, nie wiedzą, że można z nich przygotować doskonałą w smaku zupę. Gdy chcę by zupa z kalafiora była bardziej gęsta dodaję do niej ziemniaki, które po ugotowaniu zagęszczają zupę.