Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego) – 500g piersi z kurczaka/indyka – 500g dyni – 250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 50g ser Feta – 40g pestek dyni – sól, pieprz Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami. Dziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy, na osobnej patelni na złoty kolor. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób to sam), które robiłam w tym i w zeszłym roku. Następnie układamy ją na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut. A na przykład taki domowy peeling kawowy, muesli, czy gotowiec na ciasteczka z żurawiną warto mieć pod ręką. Dzisiejsze kaszotto jest niezwykle aromatyczne i niczym nie różni się w przygotowaniu od przepisów na risotto, stąd taka nazwa. Przepis na niego znajdziecie u mnie na blogu tutaj (klik).