- 1 puszka ciecierzycy lub 400-500 g suchej cieciorki - ok 20 dag kiełbasy chorizo - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula - 1l - 1,5 l bulionu - 1 puszka pomidorów bez skórki lub 4-5 pomidorów świeżych - 4 łyżki oliwy - sól,pieprz - papryka ostra w proszku ( u mnie wędzona) - świeży tymianek bądź suszony Ugotowaną bądź gotową ciecierzycę dodać do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,suszonym tymiankiem jeśli nie mamy świeżego oraz ostrą papryką. Następnie wodę z moczenia wylać,zalać świeżą i gotować bez dodatku soli aż będzie miękka,ale nie może się rozpadać. Wiem,że za oknem piękne lato,ale mój organizm powoli domaga się rozgrzewających potraw,poza tym dużo ćwiczę więc białko jako budulec mięśni to podstawa.