Ryż z jabłkami

kardamonovy
Obiad
31.08.2016 9:45
Ryż z jabłkami

Składniki: 1 kubek białego ryżu 2 kubki mleka 3 jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka masła pół łyżeczki cynamonu pół szklanki jogurtu naturalnego miód (opcjonalnie) (przepis na 4 porcje) Chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, miał styczność z ryżem zapiekanym z jabłkami. Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami Brązowy ryż z jabłkami i orzechami Ryż z czereśniami W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. I znowu luka w mózgu, kojarzą mi się z moją śląską (lub bardziej wielkopolską) babcią i nie wiem właściwie czemu. Wszystkie inne jabłka jestem w stanie przyswoić jedynie w postaci gotowanej, pieczonej lub smażonej. Największym strzałem w dziesiątkę była skórka z pomarańczy. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, na dno nakładamy połowę ryżu, później jabłka i znowu ryż.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/ryz-z-jablkami/