Zupa fasolowa

kardamonovy
Zupy
02.10.2019 11:39
Zupa fasolowa

Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. W międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na odrobinie oleju. Można na patelnię wlać odrobinę zupy i z powrotem wlać ją do zupy – znajduje się na niej mnóstwo smaku. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Dodajemy do tego ugotowaną, odcedzoną fasolę, rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym ogniu. Na drugi dzień (jak już się trochę przegryzła), postanowiłam częściową ją zblendować i to było to. 1 szklankę zupy (a właściwie tylko warzywa i fasolę) zmiksowałam w blenderze i wlałam do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze wszystko na niewielkim ogniu około 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/zupa-fasolowa/