Składniki: Na kluski: 100 g kaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Kluski można podać oczywiście z innym sosem, albo na słodko polane śmietaną, jogurtem czy z zasmażką z bułki tartej. Przepis na pyszne kluski z dodatkiem kaszy jaglanej i twarogu podane z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka.