;) Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki przecieru jabłkowego (gotowy lub domowej roboty) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jakiś czas temu kiedy u nas na ogródku był po prostu wysyp cukinii, a placuszki i zupa krem już się przejadły chciałam zrobić coś innego. Piecz około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta. Przeglądając przepisy wpadłam na czekoladowe ciasto z cukinią i jak się okazało był to strzał w dziesiątkę! A teraz kiedy mam zamiar upiec takiego cukiniowego murzynka to od razu robię podwójną porcję, bo znika w tempie błyskawicznym W misce wymieszaj mokre składniki: jajka, cukier, sól i przecier jabłkowy.