Bogata w błonnik i sycąca fasola potrafi być jednocześnie przysmakiem, który można podawać na wiele różnych sposobów i wcale nie jest trudno nauczyć się przyrządzać ją w pyszny sposób. Taka pajda chleba z pastą, okraszona plastrami ogórka kiszonego może zmylić niejednego smakosza klasycznego, zwierzęcego tłuszczyku 🙂 Obecnie trwa sezon na świeżą fasolę Jaś, więc jeśli macie dostęp do całych strąków tej fasoli, pozwólcie dzieciom łuskać ziarenka. Nie bez przyczyny nazywana jest “wegańskim smalcem – smakuje bowiem bardzo podobnie do klasycznego smalcu, zwłaszcza jeśli w podobny sposób ją przyprawimy. Jeśli lubicie zjeść pajdę chleba ze smalcem, ale powstrzymuje Was nadmiar niezdrowego tłuszczu i cholesterolu zawartego w takiej przekąsce, to pasta z białej fasoli będzie dla Was objawieniem. Składniki: 200 g białej fasoli 1 nieduża cebulka 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz Wykonanie: Fasolę namaczamy przez noc (jeśli jest świeża, to nie trzeba namaczać). Fasola to u nas ciągle niedoceniany skarb, który większość z nas może sobie bez problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Zapraszam zatem na wegański przysmak, który u nas również zagościł na stałe w śniadaniowym menu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na oleju.