Aromatyczny jabłecznik na kruchym cieście z budyniem i dodatkiem konfitury różanej Wymiary formy: Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru masa jabłkowa: 1 kg jabłek 4 - 5 łyżeczek konfitury z róży budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ciasto:masa jabłkowa:budyń: Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, rwiemy je na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka, a następnie gorący budyń. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy.