Zalewajka świętokrzyska

Małgorzata
Zupy
27.08.2016 19:44
Zalewajka świętokrzyska

Drukuj Porcje: 6 Autor: Małgorzata Hert Składniki 500 ml zakwasu na żur * 3 litry wody około 8-10 sztuk ziemniaków 250 g wiejskiej kiełbasy 150 g boczku 6 g suszonych grzybów 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki ½ selera 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml słodkiej śmietany szczypta cukru majeranek pieprz czarny sól W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Odnośniki * najlepiej użyć domowego zakwasu na żur Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zalewajka-swietokrzyska/