Składniki 1 kg bakłażana 300 g zielonej papryki 300 g pomidorów 120 g cebuli 100 g marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 30 g słodkiej papryki 30 g octu 9% pieprz czarny sól Przygotowanie Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju badridżani kizilala czyli kawior z bakłażana. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czas całkowity 1 godz. 30 min. Drukuj 5 from 1 vote Autor: Małgorzata Hert