Makaron z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem

Makarony
11.08.2016 21:40
Makaron z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem

😉 FUSILLI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SELEREM Składniki (dla 2 osób): 160 g makaronu fusili ½ podwójnej piersi z kurczaka 50 g świeżych liści szpinaku 50 g suszonych pomidorów w oleju 50 g korzenia selera 1 ząbek czosnku 4 łyżki ciemnego sosu sojowego indonezyjskiego 3-4 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz Wykonanie: Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły się na nogach, tworząc okrągłe fałdki. Następnie wrzucamy liście szpinaku oraz selera, skręcamy moc palnika na połowę jego możliwości, po chwili wyjmujemy ząbek czosnku (nie przyda się już do niczego). Kiedy smaki się połączą i powstanie kolorowa mieszanka aromatów z różnych stron świata, okaże się, że seler wpadł w smak jak śliwka w kompot. Obok włoskich suszonych pomidorów i mięsa zatopionego w indonezyjskim sosie sojowym seler wydaje się być jakby nie na miejscu, ale to tylko pozory. 😉 Odkąd zaczęłam samodzielnie gotować, traktuję selera jako dodatek do zupy albo do surówki – raczej nie gra on głównych ról w spektakularnych daniach. Jeśli zależy nam na tym, by mięso w krótkim czasie nasiąknęło intensywnie marynatą, możemy użyć zestawu do marynowania marki Vacu Vin. Kiedy liście szpinaku “zwiędną na patelni, dodajemy mięso i zwiększamy moc palnika. Ugotowany makaron wsypujemy na patelnię i dokładnie mieszamy, lekko podrzucając zawartość patelni dwoma drewnianymi szpatułkami. Dlatego dzisiaj chcę to zmienić i uhonorować selera niezwykle ważną funkcją: będzie on reprezentował Polskę w mojej patelnianej mieszance międzynarodowych smaków. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (al dente).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/fusilli-ze-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-selerem/