SKŁADNIKI - 2 jajka - szczypta soli - 120 g cukru trzcinowego - 3 gruszki - 1 banan - 50 g masła - 1 gorzka czekolada (100 g) - 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 - 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. SKŁADNIKI - 1 gruszka - 1 gorzka czekolada (100 g) - 80 ml wody - 50 g masła - 2 kopiaste łyżki cappuccino (u mnie klasyczne) WYKONANIE Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zmiksować z wodą. Całość zmiksować na jednolitą masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego), po czym wlać masę czekoladową i wymieszać do połączenia składników. Polewę zostawić do ostudzenia, po czym polać nią ciasto i umieścić je w chłodnym miejscu by polewa zgęstniała. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia.