Ach, jaki skarb! 🙂 CIAMBELLA Z SZAFRANEM Składniki: 300 gr mąki 3 jajka 150 gr cukru ½ szklanki oleju ¾ szklanki mleka 24 gr świeżych drożdży (lub 16 gr suchych) otarta skórka z 1 cytryny 0.15 gr szafranu (lub całe opakowanie szafranu kupionego w polskim sklepie) cukier puder do posypania Wykonanie: Odmierzamy potrzebną ilość mąki i cukru. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (możemy użyć też formy na babkę w tortownicy o średnicy 20 cm.) Następnie wlewamy olej, rozczyn (lub wsypujemy suche drożdże i wlewamy mleko z szafranem), dodajemy skórkę cytrynową i resztę mąki. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole świątecznym powiewem świeżości, czymś faktycznie niecodziennym. W misie miksera ucieramy na puszystą masę jajka z pozostałą ilością cukru. Dosypujemy ½ szklanki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni XIX wieku również używało się szafranu do wypieków.