Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki poszatkowanych ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i koperku) 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Liście i łodygi (i ewentualnie buraczki) botwinki dokładnie myjemy, siekamy, wrzucamy na patelnię z masłem, smażymy jakieś 2 minuty (jeżeli macie obawy, że liście botwinki będą finalnie rozgotowane, dodajcie je do zupy, surowe, dopiero pod koniec gotowania ziemniaków). Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fetą Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść na zimno, lekko podgrzaną lub gorącą. Na koniec, zupę doprawiamy octem, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy zioła. Przede mną parę dni, podczas których miałam w planie zajadać się kaszami, wątróbkami i krewetkami.