Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao: minimum 60%) 200 g masła 25 g kakao 200 g (szklanka) cukru 200 g płatków migdałowych 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Wykonanie: Czas pieczenia zależny jest od tego, czy chcemy mieć ciasto w środku bardziej płynne, czy bardziej ścięte. Ciasto posiada intensywny, czekoladowy smak i wprost rozpływa się w ustach! Córka już wczoraj zaplanowała, że dziś zrobimy ciasto czekoladowe. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, posypane cukrem pudrem, a już szczytem szczęścia będzie podanie go z kulką lodów waniliowych. Aby móc poćwiczyć tę trudną sztukę, przygotowałyśmy ciasto czekoladowe bez mąki, za to z dużą ilością jajek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 30-45 minut. CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI “TORTA CAPRESE (przepis na tortownicę o średnicy 22 cm) P.S. Sześć jajek zostało rozbitych prawidłowo, z namaszczeniem, językiem na brodzie i wypiekami na twarzy.