Farsz: 700 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Kapustę przepłukać 1-2 razy wodą, odcedzić, poszatkować drobno nożem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki maki pszennej 1.5 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżka oleju lub masła Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Pieczarki umyć, posiekać w kostkę, poddusić na oleju, aż woda z pieczarek wyparuje. Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu ok 7-10 minut. Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.10-15 minut). W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.