Pierogi z kapustą i pieczarkami

Jacek
Dania mączne
11.08.2016 16:44
Pierogi z kapustą i pieczarkami

Farsz: 700 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Kapustę przepłukać 1-2 razy wodą, odcedzić, poszatkować drobno nożem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki maki pszennej 1.5 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżka oleju lub masła Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Pieczarki umyć, posiekać w kostkę, poddusić na oleju, aż woda z pieczarek wyparuje. Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu ok 7-10 minut. Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.10-15 minut). W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/08/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami.html