Jabłka w cieście pomarańczowym

Ewelina
Ciasta
21.01.2014 11:35
Jabłka w cieście pomarańczowym

Przepis

Składniki:

4-5 jabłek

sok z 1 pomarańczy

200 g mąki pszennej

150 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki mleka

2 jajka

kilka kropli esencji pomarańczowej

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia

oraz

skórka z pomarańczy

kilka łyżek miodu

-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.

-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.

-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.

-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.

-Rozgrzać olej.

-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.

-Smażyć na jasnozłoty kolor.

- Odsączyć na ręczniku papierowym.

-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.

-Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.