Przepis
Składniki:
4-5 jabłek
sok z 1 pomarańczy
200 g mąki pszennej
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
2 jajka
kilka kropli esencji pomarańczowej
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
oraz
skórka z pomarańczy
kilka łyżek miodu
-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.
-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.
-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
-Rozgrzać olej.
-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.
-Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.
-Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.