Przepis
Składniki na 4 porcje:
300 g orzechów nerkowca (uprzednio namoczonych przez noc)
7 dużych daktyli
180 ml wody
Sok z jednej cytryny
3 łyżki kakao
Laska wanilii lub dobrej jakości ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Dodatki:
Do tego przepisu zostały wykorzystane truskawki, maliny, borówki amerykańskie oraz płatki migdałowe ale możesz użyć każdych sezonowych owoców i orzechów.
Wykonanie:
1.Umieść orzechy, wodę i sok z cytryny w blenderze i miksuj przez chwilę, następnie dodaj daktyle i szczyptę soli a potem miksuj do uzyskania gładkiej masy.
2.Podziel masę na dwie części, do jednej części dodaj 3 łyżki kakao a do 2 części dodaj nasiona wanilii lub dobrej jakości ekstrakt waniliowy
3.Układaj masę na przemian z pokrojonymi owocami, udekoruj płatkami migdałowymi i wybranymi owocami.
Źródło: http://www.joga-joga.pl/pl139/teksty289/Witarianski_kremowy_deser_owocowy