Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in.chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli;chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu. Swoje chaczapuri robiłem na podstawie tego filmiku220 g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu ciasta200 g jogurt grecki3 łyżki wody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka octu1 łyżka oleju300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50 mozzarellę i fetę)masło na wierzchW misce wymieszać jogurt z wodą, dodać sól, sodę, ocet i olej. Chaczapuri możemy upiec na dwa sposoby:w rozgrzanym wcześniej piekarniku - ok. 20 minut w temperaturze 210-220oCna suchej patelni, po ok. 5 minut po każdej ze stronObie wersję są bardzo smaczne. Ja zrobiłem szybszą wersję z sodą i wyszło na prawdę bardzo smaczne, smak sody nie był w ogóle wyczuwalny. Na każdym placku położyć kulę sera i zawinąć w ciasto jak na filmiku. Składniki na 4 nieduże chaczapuri: Chaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Ciasto na chaczapuri może być spulchnione zarówno drożdżami jak i sodą. Wymieszać i zostawić na 2-3 minuty, aż zacznie się pienić.