pierogi z jagodami

Jolanta
Dania mączne
04.08.2016 12:14
pierogi  z jagodami

Uwielbiam pierogi z owocami a te z jagodami najbardziej.. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru sos do polania: 0.2 l jogurtu naturalny 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, formując kopczyk. Jagody myjemy w misce wody, osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym (jagód nie płuczemy pod bieżącą wodą, bo stracą smak). Gotujemy partiami po 12-15 sztuk pierogów ok. 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę jagody, kółeczko składamy na pół i dokładnie zlepić brzegi . Wlewamy wrzątek małymi porcjami do dołka i ciasto mieszamy z wrzątkiem przy pomocy łyżki lub noża. Połączone ciasto wyrabiamy około 10 minut na podsypanej mąką stolnicy. Wyrobioną kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawić na pół godziny. Podajemy ze jogurtem lub śmietaną posypaną cukrem pudrem oraz waniliowym i jagodami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ugotujmycos.pl/pierogi-z-jagodami/