Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukry wanilinowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju szczypta soli Przygotowanie: Suche składniki łączymy ze sobą i zalewamy mieszanką mokrych składników. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody Przygotowanie: Do garnka wkładamy wiśnie i zasypujemy cukrem. Następnie mieszanką wlewamy do gotujących się wiśni i energicznym ruchem mieszamy tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło i zgęstniało. Mąkę wsypujemy do szklanki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę, wszystko starannie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w słoiku. Ostawiamy tak na 1h aby wiśnie puściły sok. Klimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami.