Tak samo jak jedna sałatka nie odchudzi, tak od jednej carbonary nie przytyjemy :D Składniki(na porcję dla 3 osób): - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku wędzonego - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 100 g śmietany 30%* - 2 jajka - 100 g parmezanu/ pecorino/ grana padano - sól, pieprz - opcjonalnie: ulubione zioła- u mnie świeże oregano - opcjonalnie: ulubione zioła- u mnie świeże oregano Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Smacznego <3 *prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki, ale mnie i wielu osobom które znam dużo bardziej smakuje z tą niewielką jej ilością - lojalnie uprzedzam ;) jeżeli macie ochotę na prawdziwą włoską carbonarę możecie ja pominąć. Smacznego <3 *prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki, ale mnie i wielu osobom które znam dużo bardziej smakuje z tą niewielką jej ilością - lojalnie uprzedzam ;) jeżeli macie ochotę na prawdziwą włoską carbonarę możecie ja pominąć. Nie za wcześnie, ponieważ w momencie włożenia go na patelnie powinien być gorący. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na złoty kolor. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, większością sera, szczyptą soli, dużą ilością pieprzu i ewentualnymi ziołami. W tym momencie należy bardzo uważać, aby jajka się nie ścięły.