2 ½ szklanki mąki 200 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 6 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa kokosowa.. 6 białek szczypta soli 1 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 1 szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek) ja miałam jedną i jest to stanowczo za mało.. cukier puder do oprószenia Wykonanie Kruche ciasto: Przesianą mąkę mieszamy z proszek do pieczenia i kakao. W internecie znalazłam ciekawy przepis czerwone porzeczki rozsypałam na słodkiej, kokosowej piance z serkiem mascarpone, dzięki czemu środek jest lekko wilgotny. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na masie/piance/ kokosowej układamy porzeczki oberwane z gałązek i przepłukane na sicie. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Kruche ciasta z owocami zawsze się udają, więc lubię z nimi eksperymentować.