Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle. składniki: ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 3-4 marchewki 3-4 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soli kamiennej 2,5-3 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10 % 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g) Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Polecam też: Ogórkową sałatkę z marchewką, cebulą i papryką Ogórki w zalewie keczupowej Pikle w zalewie musztardowej Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Z tej ilości składników wychdzi ok 7-8 słoiczków o pojemności ponad 500 ml. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.