Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około 1,5-2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej w mundurkach. Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki, jak również ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje jeszcze mąki to dodajemy jej więcej (ciasto musi dać się kroić nożem). Te kluski są ideale, nie pochłaniają zbyt dużo czasu, szybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. W moim rodzinnym domu kopytka zawsze składają się z ugotowanych ziemniaków i sera. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Tak wiec właśnie taki przepis na kopytka z serem i ziemniakami, postanowiłam Wam przedstawić. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch.