Bitki wieprzowe w sosie kurkowym

Jolanta
Obiad
28.07.2016 5:49
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym

Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim, ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Mięso wieprzowe z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na ok. 1 cm plastry w poprzek włókien, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Postanowiłam, że połączę te dwa składniki przygotowując bitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/dania-z-grzybami/bitki-wieprzowe-sosie-kurkowym/