Zapraszam do degustacji 🙂 SERNIK Z JAGODAMI Składniki: spód: 230 g ciasteczek zbożowych 80 g miękkiego masła masa serowa: 800 g sera białego, dwukrotnie mielonego (na sernik) 150 g jagód leśnych 200 g cukru 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego (lub wanilii, pasty waniliowej itp.) polewa: 200 g jagód Wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy na piasek przy pomocy blendera, malaksera, tłuczka lub wałka do ciasta. Obecnie jednak przestrzega się przed pozwalaniem sobie (i dzieciom) na tą niewątpliwą frajdę ze względu na ryzyko zarażenia pasożytami, a w szczególności tasiemcem bąblowcem. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy zmiksowanymi na gładko pozostałymi jagodami (polewamy jeszcze ciepły sernik). Po upieczeniu górę sernika ozdabiam dodatkowo roztartymi, świeżymi jagodami, dzięki czemu ma on ciemnogranatową górę, która ładnie się komponuje z fioletowym środkiem. Wielu z nas ma wspomnienie z dzieciństwa zbierania jagód i podjadania ich prosto z krzaczka. Owoce te mają właściwości bakteriobójcze i działają kojąco na układ pokarmowy: są naturalnym lekiem na zatrucia i biegunkę. Następnie wsypujemy mąkę i wbijamy kolejno po jajku, cały czas ubijając (jednak nie za długo, by nie napowietrzyć nadmiernie masy). Sernik można jeść tuż po wystudzeniu, choć najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.