Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej ceny silnym czynnikiem jest też silnie zakorzeniona w naszym kraju tradycja jedzenia ryby raz w tygodniu, w piątek. Z moich obserwacji wynika też, że najpopularniejszą formą podania ryby w polskich domach jest filet smażony na tzw. kotleta, w panierce. Składniki: 4 świeże pstrągi ½ pęczka koperku ½ pęczka zielonej pietruszki 4 liście świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 10 dkg masła sól do smaku sok z ½ cytryny i jeszcze 1 cytryna do podania Wykonanie: Naukowcy udowodnili, że dla zdrowia ważne jest nie tyle samo spożycie ryby, co spożycie ryby odpowiednio przyrządzonej. Warto jednak pamiętać o tym, że ryba w trakcie smażenia traci swoje składniki odżywcze. Pstrąg ma wyjątkowy smak i nie ukrywam, że jest moim ulubionym gatunkiem ryby. Odważcie się i spróbujcie upiec takie pstrągi, a założę się, że zmienicie swoje zdanie o rybach 🙂 PSTRĄG PIECZONY (dla 4 osób) Przepis jest niezwykle prosty i polecam go przede wszystkim tym z Was, którzy nie przepadają za rybami. Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Jedną z najzdrowszych form przyrządzania ryby jest właśnie pieczenie.