TORT ŚLIWKOWY Z JEŻYNAMI I MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY (Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm) Składniki: biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemnaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru żelka śliwkowa: 500 g śliwek węgierek ¾ szkl. cukru 2 łyżeczki żelatyny mus z białej czekolady: 2 żółtka 20 g cukru 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka białej czekolady 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie) 1 op. usztywniacza do śmietany nasączenie biszkoptu: Delikatnie łączymy ją z masą z białej czekolady. na dekorację tortu: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wsypujemy usztywniacz. Przelewamy do niej mus śliwkowy i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby żelka zastygła. mus z białej czekolady: Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. 1 szklanka zaparzonej herbaty z sokiem malinowym lub wiśniowym i cytryną wykończenie tortu, dekoracja: 400 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 i ½ op. usztywniacza do śmietany 10-15 szt. dużych, świeżych jeżyn Wykonanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam. Wiedziałam, że muszę spróbować tego smaku: połączenie śliwek, cynamonu i białej czekolady prześladowało mnie przez kilka dni, aż w końcu nie wytrzymałam i zmierzyłam się z wyzwaniem. Masę owocową zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i krótko miksujemy blenderem.. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i wlewamy do masy śliwkowej, dokładnie mieszając. Tortownicę o średnicy 16 cm (lub inną, byleby była mniejsza od średnicy biszkopta) wykładamy folią spożywczą. Był to przepis na tort z musem z białej czekolady i śliwkami, autorstwa Agnieszki Bogusz. Następnie masę tą przelewamy z powrotem do rondelka i mieszamy z resztą śmietanki, która w nim została. Zdejmujemy z palnika i przelewamy płyn do miski, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników w jednolitą masę. Na środku układamy stężałą żelkę śliwkową i całość pokrywamy kremem z białej czekolady. Po upieczeniu wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, tak by uzyskać dwa krążki. żelka śliwkowa: Śliwki myjemy i przekrawamy na połówki, pozbywamy się pestek. W osobnej misce ubijamy 200 ml śmietanki kremówki wraz z usztywniaczem do śmietany. Mieszając trzepaczką cały czas żółtka z cukrem, powoli wlewamy doń połowę gorącej śmietanki.