Składniki: 250 g tartej marchewki (3 małe lub 2 duże) 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki rodzynek 100 g płatków migdałowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu 1/3 łyżeczki soli 1 dojrzały banan otarta skórka z 1 cytryny Wykonanie: Jeśli to będzie Wasze pierwsze ciasto bez cukru i jakichkolwiek słodzików, to możecie do tego pierwszego wypieku dodać pół szklanki miodu – wtedy Wasze kubki smakowe nie będą zanadto zdezorientowane 😉 Jeśli szukasz przepisów na ciasta, naleśniki, placki czy desery, które nie zawierają białego cukru, to na moim blogu je znajdziesz! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę i będących na diecie, ponieważ sterole roślinne w naturalny sposób hamują wchłanianie cholesterolu. Choć gofry są podawane na słodko, to same w sobie wcale nie muszą mieć cukru. Oto kilka z nich: To ciasto na bazie kaszy jaglanej, który swoją słodycz bierze z miodu i jabłek. “Ciasto bez cukru brzmi jak oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Zdrowe fit ciasto, w dodatku bez glutenu i bez mleka krowiego. Ten koktajl potrafi nasycić i orzeźwić, a przy tym dobrze posłodzić, choć jest bez cukru 🙂 Jeśli wybierzemy młodą, słodką marchewkę, dodamy mocno dojrzałego banana, wiórki kokosowe i rodzynki, to słodkiego smaku w tym cieście nie zabraknie 🙂 Nie bez znaczenia jest też użycie oleju rzepakowego zamiast masła. Pyszne placki śniadaniowe – naleśniczki nie zawierają glutenu, mleka krowiego i cukru. Inne przepisy na słodkości bez cukru Nie zawiera cukru ani żadnych innych słodzików, ma za to mnóstwo dobroczynnych substancji roślinnych. Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych słodkości na świecie. Ciasto bez cukru, a jednak słodkie!