Farsz: - ok. 80 g sera cheddar, - 1/2 (ok. 100 g lub mniej do smaku) opakowania serka typu śródziemnomorskiego Arla Apetina (w kostkach z czerwoną papryką i chilli), - 250 g śmietany 30%, - 4 jajka, - ok. 200 g kurek, - garstka zielonego świeżego/mrożonego groszku, - 1 większy por, - 1-2 łyżki masła klarowanego, - sól, pieprz, odrobina tymianku. Ciasto wyjmujemy, wykładamy na blaszkę - najlepiej podzielić na mniejsze kawałki i ugniatać ręką na cienką warstwę ok. 3 mm (także na boki). Ciasto: - 100 g mąki pszennej razowej (typu 1850 pełnoziarnista do wypieków chleba), - 110 g mąki pszennej (tortowej), - 1/2 kostki masła (100 g) + odrobina do wysmarowanie blaszki, - szczypta soli, - 1 jajko. Gdy zobaczymy, że tarta na górze zaczyna pękać, zmniejszamy temperaturę do ok. 160°C. Tartę wyjmujemy, przed krojeniem chwilę jeszcze czekamy, aż lekko przestudzi się. Owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na ok. 40 min. Następnie dodajemy kurki dusimy na większym ogniu ok. 7 min. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 min. do czasu, aż masa jajeczna zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie jeszcze miękka. Pora kroimy w półksiężyce, wrzucamy go na patelnię z masłem klarowanym, chwilę dusimy. Dziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tarty z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Większe kurki przekrajamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości.