- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
0,5 sałaty lodowej
ogórek 1 szt.
pomidor 2 szt.
ser feta pół kostki (ok 130 g)
pół cebuli czerwonej
papryka 1 szt.
pierś z kurczaka 1 szt.
placki tortilli 8-10 szt.
sól i pieprz
jajka 2 szt.
bułka tarta
olej (u mnie kokosowy)
sos czosnkowy:
jogurt naturalny 400 g
majonez 1 łyżka
vegeta
pieprz
koperek
czosnek (u mnie granulowany)
Przepis
Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę.
Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam.
Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli do mikrofali na ok 15 sek następnie wykładam wąski pasek warzyw z fetą na lewą stronę placka, na to kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu żeby zakryła ok 1/3 paska warzyw a następnie od lewej strony zakrywam plackiem cały farsz i zwijam w rulon.
Smacznego ! :-)