Gorąca czekolada - przepis

Ewelina
Przepisy
18.01.2014 13:52
Gorąca czekolada - przepis

Przepis

Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady

(zakładam przygotowanie dwóch sporych porcji)

400 ml mleka

200 ml śmietanki 30%

pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)

dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)

Przygotowanie czekolady

Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia)

Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę

Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)

Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu

Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację – im bardziej gorąca czekolada, tym przyjemniejsza jest fala ogarniającego całe ciało ciepła :-)