Przepis
Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady
(zakładam przygotowanie dwóch sporych porcji)
400 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)
dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)
Przygotowanie czekolady
Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia)
Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę
Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)
Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu
Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację – im bardziej gorąca czekolada, tym przyjemniejsza jest fala ogarniającego całe ciało ciepła :-)