Naturalny dym wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie Dobra kiełbasa Udźce z kurczaka w dymnym sosie 60 minut + marynowanie Składniki Marynata: 500 ml wody 1 łyżka soli 3 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka 8 udźców z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki oleju roślinnego o aromacie dymnym oleju roślinnego o aromacie dymnym 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz Wykonanie: W garnku mieszamy składniki marynaty. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy na mięsie i skrapiamy dymnym olejem. Bez konserwantów, bez chemii, bez dodatków E w roli głównej, ponieważ został on produkowany w kontrolowanym procesie pyrolizy, czyli suchej destylacji. Oczywiście z tradycyjnego wędzenia nie zrezygnuję, bo uwielbiam ten rytuał, ale na pewno będę wykorzystywała dym w płynie do różnych potraw. Dziś zapraszam Was na kurczaka w troszkę innym wydaniu niż zwykle. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez 50 minut.