Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Kiedy ziemniaki są już gotowe, rozwijamy je, nacinamy i lekko wydrążamy środek. Można je podawać jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki, a gzik to twarożek odpowiednio przyprawiony. Siekamy koperek i połowę dodajemy do sera (drugą połowę pozostawiamy do posypania ziemniaków). Tak jak obiecywałam oto przepis z wykorzystaniem twarożku do obiadu. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego.