Składniki
Pudding chlebowy z malinami
Składniki:
400 g bułeczek maślanych
5 jajek
3 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
250 g malin
100 g płatków migdałów
pieczemy 50 minut w 180 stopniach
Przepis
Bułeczki maślane kroimy w kostkę a następnie wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zamiast bułeczek maślanych możemy wykorzystać chałkę.
W osobnym naczyniu przygotowujemy 5 jajek, do których dodajemy cukier, szczyptę soli a następnie rozpoczynamy miksowanie. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mleko oraz śmietankę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Bułeczki zalewamy nasza mieszanką a następnie posypujemy malinami oraz płatkami migdałów.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe
Ten deser jest naprawdę pyszny i szybki w wykonaniu.
Jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić smak naszego puddingu możemy podawać go z budyniem lub polać go sosem waniliowym.