Pudding chlebowy z malinami

Ewelina
Desery
18.07.2016 15:55
Pudding chlebowy z malinami

Składniki

Pudding chlebowy z malinami

Składniki:

400 g bułeczek maślanych

5 jajek

3 łyżki cukru

szczypta soli

200 ml mleka

100 ml śmietanki 30%

250 g malin

100 g płatków migdałów

pieczemy 50 minut w 180 stopniach

Przepis

Bułeczki maślane kroimy w kostkę a następnie wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zamiast bułeczek maślanych możemy wykorzystać chałkę.

W osobnym naczyniu przygotowujemy 5 jajek, do których dodajemy cukier, szczyptę soli a następnie rozpoczynamy miksowanie. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mleko oraz śmietankę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bułeczki zalewamy nasza mieszanką a następnie posypujemy malinami oraz płatkami migdałów.

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe

Ten deser jest naprawdę pyszny i szybki w wykonaniu.

Jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić smak naszego puddingu możemy podawać go z budyniem lub polać go sosem waniliowym.