Deser z mascarpone z owocami

Ewa
Desery
18.07.2016 12:39
Deser z mascarpone z owocami

Składniki

250 g mascarpone

250 g kremówki

1 puszka brzoskwiń

250 g serka waniliowego homogenizowanego

50 g gorzkiej czekolady

1 op. cukru wanilinowego

5 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 szklanka jagód

1/2 szklanki wrzątku

Przepis

Żelatynę rozpuść i odstaw by przestygła. Gdy żelatyna ostygnie podziel ją na 3 części.

Brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj blenderem.

Mascarpone i serek waniliowy przełóż do miski. Wymieszaj z cukrami. Dodaj ubitą kremówkę.

Masę z mascarpone podziel na dwie części (2:1). Do większej porcji dodaj jedną część żelatyny i 1/2 szklankę jagód. Wymieszaj.

Salaterki wysmaruj masłem i wyłóż masę z mascarpone. Przełóż do lodówki aby masa stężała.

Do zmiksowanych brzoskwiń dodaj drugą część żelatyny i wymieszaj. Wyłóż na masę z mascarpone. Przełóż ponownie do lodówki aby masa stężała.

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do pozostałej masy z mascarpone,wymieszaj. Gotową masę wyłóż na wierzch deseru i wstaw do lodówki.

Deser podawaj z pozostałymi jagodami,możesz również posypać go startą czekoladą.