Składniki: 500 g mąki pszennej 5 łyżek zakwasu żytniego 350 ml przegotowanej wody 100 g ryżu pełnoziarnistego, ugotowanego 100 g bobu, ugotowanego i obranego 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki płatków jęczmiennych 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wodę, zakwas, ryż i bób. Ryż pełnoziarnisty jest może i nietypowym, ale za to idealnie komponującym się składnikiem ciasta na chleb. Dziś znowu zapraszam do mojej domowej piekarni na chleb z bobem i ryżem 🙂 Jeśli nie wiesz, jak przygotować zakwas na chleb, zajrzyj do tego wpisu. Ten szybki w przygotowaniu chlebek powinien zadowolić wielbicieli bobu, do których ja też się zaliczam. Przekładamy ciasto, posypujemy z wierzchu płatkami jęczmiennymi i przykrywamy folią spożywczą. Nagrzewamy piekarnik do 200 C stopni (bez termoobiegu) i pieczemy chleb przez godzinę. Jako miska może służyć do wyrabiania i wyrastania ciasta, a po zapięciu – do upieczenia chleba.