Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte Składniki: pół szklanki śmietanki 36% 1,5 szklanki mleka 3,2% pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej) 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g) 3 żółtka Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu. Kiedy na dworze ponad 30°C nie ma to jak domowe lody 😉 Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.