Wytrawna sałatka ziemniaczana

Ewelina
Sałatki
26.11.2014 17:48
Wytrawna sałatka ziemniaczana

Przepis

Sałatka ziemniaczana wytrawna

Sałatki ziemniaczane znane są praktycznie na całym starym kontynencie, a dodatkami mogą być zarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org)

Składniki:

1 kg ziemniaków,

5 łyżek majonezu,

½ szklanki kwaśnej śmietany,

1 szklanka białego wytrawnego wina ,

sól do smaku,

pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Następnie obrać i pokroić w plastry. Majonez wymieszać ze śmietaną, winem, przyprawić pieprzem do smaku i polać wystudzone ziemniaki.