Murzynek z wiśniami z patelni: Składniki – patelnia o średnicy 20 cm (u góry) na dole ma 16 cm 2 jajka 7 łyżek cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju 1 szklanka o poj. 250 ml mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiego kakao Dodatek: Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni Wakacje, deszcz leje, z domu nie można wyjść , nic nie poradzę, że jak się nudzę to siedzę w kuchni i wymyślam, że tym razem do kawy będzie Murzynek z patelni z wiśniami i lukrem jogurtowym 🙂 Pomysłów i przepisów na to klasyczne ciasto jest bardzo wiele. Murzynek z wiśniami z patelni wychodzi rewelacyjny, podobnie jak ciasto z patelni z porzeczkami. Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami, lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu gotował/smażył się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę pszenną Na samym końcu dodajemy wydrylowane wiśnie obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto gotujemy/ smażymy na patelni do tzw. suchego patyczka na bardzo małym ogniu przez około 30 minut (trzeba pilnować czasu) oznaką, że jest gotowe- góra ciasta jest ścięta. Patelnię przykrywamy pokrywką lub talerzem, odwracamy i ciasto zsuwamy na pokrywkę lub talerz i z powrotem surową częścią ciasta umieszczamy na patelni. Oto podstawowy i najprostszy sprawdzony przepis na murzynka z dodatkiem wiśni jedynie piekarnik został zastąpiony przez patelnię i gaz. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.