Borówkowa Pana Cotta

Ann
Desery
09.07.2016 14:14
Borówkowa Pana Cotta

Składniki: - 400 g borówek - 250 ml mleka 2% - 660 ml kremówki 30 % - 2 łyżeczki kwasku cytrynowego - 6 łyżeczek żelatyny - 120 g cukru - bita śmietana do dekoracji - świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Tym razem postawiłam na deser który świetnie się sprawdzi w ciepłe popołudnia a także na spotkaniach z najbliższymi na świeżym powietrzu. Gdy krem będzie już chłodny porozlewać do przygotowanych miseczek (u mnie 10 słoiczków ), włożyć do lodówki na minimum 12 godzin bądź do całkowitego zgęstnienia. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki i bita śmietana. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/07/borowkowa-pana-cotta.html