Niestety zdjęcia nie oddają smaku, dlatego żeby się przekonać że nie kłamię, musicie zrobić je sami 🙂 SKŁADNIKI Kotlety* (9 sztuk): - 1 cebula, pokrojona w kostkę - 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę - 1 szklanka startej marchwi - 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka - 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek - 1 łyżka oleju Sos miodowo-musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku): - 3 łyżki oleju - 1 łyżka miodu - 1 łyżka musztardy Dijon - pieprz Dodatki: - awokado pokrojone w plasterki - pomidor w plasterkach - sałata - inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula 1. - 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) - 1 szklanka mielonych nasion słonecznika - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej - 3 łyżki sosu sojowego – koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak - pieprz do smaku (soli już nie dodajemy, wystarczy słony sos sojowy) 4. Podziel masę na 9 części – jeśli się lepi, włóż ją na kilka minut do zamrażarki lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Smacznego! ps. kotlety możesz też zamrozić i sięgać po nie kiedy tylko najdzie Cię ochota na “fast-foody 🙂 * Każdą kulkę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia, następnie spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. 5. Złóż burgery – przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Na końcu dodaj posiekane pieczarki, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś kolejnych kilka minut. Połączenie ostrego smaku ze słodkim było strzałem w dziesiątkę, a same kotlety wyszły po prostu rewelacyjne. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.