Przepis
Składniki:
bułeczki
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
20 g kminku
550 g mąki
1 żółtko do smarowania
serowe fondue
100 g startego sera Gruyere
100 g serka topionego śmietankowego
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki bulionu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki ostrej
pieprz, sól
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.
Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół