Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym

Niezły
Przekąski
29.12.2014 8:48
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym

Przepis

Składniki:

bułeczki

50 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

100 g roztopionego masła

20 g kminku

550 g mąki

1 żółtko do smarowania

serowe fondue

100 g startego sera Gruyere

100 g serka topionego śmietankowego

0,5 szklanki białego wina

0,5 szklanki bulionu

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta papryki ostrej

pieprz, sól

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.

Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół