Pieczone kotlety jaglano-marchewkowe

Agata
Obiad
06.06.2016 13:16
Pieczone kotlety jaglano-marchewkowe

Polecam ☺ SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk): - 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g) ok. 3 szklanki ugotowanej (ok. 750 g) - 350 g (3,5 szklanki) marchewkowej pulpy (u mnie tyle wychodzi z wyciskania 1 kg marchewki) * - 2 garście natki marchewki lub innej zieleniny ** (szczegóły poniżej) - 1 mała cebula (biała lub czerwona) - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 2 łyżeczki mielonego kminku - 2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka cayenne lub chili w proszku - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - 2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego - 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - mała szczypta cynamonu - odrobina ulubionej mąki do zagęszczenia masy (opcjonalnie jeśli trzeba) np. jaglanej, z ciecierzycy lub orkiszowej (ja nie dodaję żadnej) * 750 g) - 350 g (3.5 C) carrot pulp (I gest that much from juicing 1kg of carrots) * - 2 handfuls of carrot tops or other greens ** (see details below) - 1 small onion (white or red) - 2 cloves of garlic - 2 tbsp ground flaxseed - 2 tsp ground caraway - 2 tsp ground coriander - 1/2 tsp turmeric - 1 tsp cayenne or chili powder - 1 tsp smoked paprika - 2 tsp fresh thyme leaves or 1/2 teaspoon dried thyme - 1 flat tsp pink Himalayan salt - 1/2 tsp ground black pepper - small pinch of cinnamon - a little bit of flour (for thickening the mixture, if necessary; for ex. millet, chickpea or spelt flour, I usually dont add any flour) * Each pulp may vary with the left juice content, therefore, if the mixture seems too thin, add flour or more flour to it. You can also replace the pulp with finely grated carrot, which you have to firmly squeeze with your hands and then add flour to the mixture to make it more thick. Można ją także zastąpić drobno startą marchewką, którą należy mocno odcisnąć w rękach i dodać jej wagowo tyle samo co pulpy w przepisie, a potem, jeśli masa jest za rzadka, dodać wybraną mąkę (np. jaglaną lub z ciecierzycy) w celu jej zagęszczenia. ** Zieleninę wybieramy tę, która akurat jest łatwo dostępna, świetnie pasuje tutaj: zielona pietruszka, natka marchewki, liście botwiny, natka rzodkiewki, świeży szpinak lub mrożony (4 kulki). W porównaniu do tamtych, te są bardziej pikantne, mają więcej dodatków, mniej tłuszczu, bo są pieczone i wychodzi ich więcej, dzięki czemu poświęcając chwilę pracy, możemy przygotować zapas na cały tydzień lub kilka obiadów na przyszłość, bo kotleciki, po upieczeniu świetnie się mrożą, dzięki czemu na wyciągnięcie ręki mamy dodatek do obiadu, burgera lub przekąskę. Świetnie będą smakować w daniu na nutę indyjską, podane z ryżem basmati i np. jakimś fajnym chutneyem, z prostymi pieczonymi ziemniakami i ketchupem, lub polane tahini w towarzystwie świeżej sałatki z zieleniną. Put the carrot pulp in a large bowl, add the cooked millet, chopped greens, chopped onion, pressed garlic and knead the mass thoroughly by hand, then add the flaxseed and knead again. After that, add the mixed spices and knead the mixture for the last time, add flour if the mixture is too thin. Cover the bowl and put in the fridge for approx. Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie ;) A jeśli nawet nie robisz soków, pulpę z przepisu możesz zastąpić drobno startą marchewką, którą wystarczy mocno odcisnąć w rękach, i potem zagęścić masę na kotlety ulubioną mąką. Kotleciki po upieczeniu są odpowiednio zwarte, przez co wygodnie można je zapakować do lunchboxa, zabrać na piknik lub też przegryzać w ciągu dnia, zamiast kanapki albo w bułce. W smaku są pikantne i bardzo aromatyczne dzięki kminkowi, który super współgra z marchewką i dużą ilością innych przypraw, dzięki którym dodatki, z którymi chcielibyśmy je zaserwować mogą być bardzo proste. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy 30 minut na jednej stronie, następnie wyjmujemy blachę z pieca, przewracamy je na drugą stronę i wstawiamy ponownie do pieca na 10 minut. Przepis ten, jest też super sposobem na wykorzystanie natki z młodej marchewki, gdy jest w sezonie, a poza sezonem, można ją zastąpić innym rodzajem zieleniny. Receptura i dobór przypraw, jest trochę podobny do innych marchewkowych kotlecików, które są na blogu, a które są pyszne i bardzo je lubię, ale dzisiejsza wersja jest nieco zmieniona i dopracowana do trochę innych składników. Do dużej miski wrzucamy pulpę z marchewki, lekko ostudzoną kaszę, zieleninę, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i wyrabiamy masę dokładnie ręką, potem dolewamy kleik z siemienia i wyrabiamy ponownie. wybieramy tę, która akurat jest łatwo dostępna, świetnie pasuje tutaj: zielona pietruszka, natka marchewki, liście botwiny, natka rzodkiewki, świeży szpinak lub mrożony (4 kulki). Zakrywamy miskę z masą folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut lub dłużej, jeśli planujemy je piec później. Mrożony szpinak najlepiej odmrozić dzień wcześniej w lodówce, a następnie dokładnie odcisnąć z wody przed dodaniem do masy. Mrożony szpinak najlepiej odmrozić dzień wcześniej w lodówce, a następnie dokładnie odcisnąć z wody przed dodaniem do masy. Każda pulpa może się różnić zawartością soku, który jeszcze w niej pozostał, dlatego, jeśli po zagnieceniu masy, wydaje Wam się nadal zbyt rzadka, dodajcie do niej więcej mąki. If so, then this recipe is for you ;) And even if you dont make juices, you can substitute the pulp with finely grated carrot, that you only have to to squeeze in your hands to get rid of the juice, and then add some flour to the mixture to make it more thick. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w lodówce do tygodnia lub w zamrażarce do miesiąca. I zastanawiasz się potem czy można jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą pulpę i co można z niej przyrządzić? Zabieg ten nie jest niezbędny i można go pominąć, ale dzięki temu smaki się lepiej przegryzą i też polepsza się cała konsystencja kotlecików. BAKED MILLET-CARROT PATTIES (MADE WITH CARROT PULP FROM JUICING THE CARROT)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/06/pieczone-kotlety-weganskie-z-kaszy.html