Enjoy☺ INGREDIENTS (2 servings): - 2-3 C loose cooked rice (basmati rice, jasmine rice, brown rice etc.) instead of rice you can also use millet or quinoa - 1/2 silken tofu or regular tofu (100-150g) - 1/2 C green peas (fresh or frozen) - 1 onion - 1/2 bunch of chives - 1 handful finely chopped napa cabbage (optional) - small piece of leek (optional) - 1 tbsp soy sauce - 1/4 tsp cayenne or a piece of fresh chili (optional) - 1 tbsp peanut oil or rice oil or regular oil - mung bean sprouts to sprinkle before serving (optional) Polecam ☺ SKŁADNIKI (2 porcje): - 2-3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu ulubionego rodzaju np. basmati, jaśminowego, brązowego etc. lub opcjonalnie kaszy jaglanej albo komosy ryżowej - 1/2 kostki silken tofu lub zwykłego tofu (100-150g) - 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) - 1 cebula - 1/2 pęczka szczypiorku - 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej (opcjonalnie) - 5 cm kawałek pora (opcjonalnie) - 1 łyżka sosu sojowego - 1/4 łyżeczki cayenne lub kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie) - 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub ryżowego albo zwykłego - kiełki fasoli mung do posypania przed podaniem (opcjonalnie) Osobiście, przed weganizmem, nie byłam jakimś wielkim miłośnikiem tego dania, jednak wersja roślinna, na którą natrafiłam kilka lat temu, bardzo mi zasmakowała i wpisała się na dobre w moje stałe menu na co dzień, zwłaszcza w chwilach, gdy chcę zrobić szybki obiad, a w lodówce mam jakieś resztki ugotowanego ryżu i kostkę tofu. TOFU egg MIXTURE: - 1/3 tsp turmeric - 1/3 tsp pink himalayan salt - 2 tsp sesame oil - pinch of ground black pepper - optionally, a little bit of black salt (kala namak), for stronger egg flavor PREPARATION: First, prepare the tofu mixture. PRZYPRAWY DO MIESZANKI JAJECZNEJ Z TOFU: - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 2 łyżeczki oleju sezamowego - duża szczypta czarnego mielonego pieprzu - opcjonalnie, odrobina czarnej soli (kala namak), dla jeszcze mocniejszego smaku jajecznego, ale nie jest ona konieczna PRZYGOTOWANIE: Rodzaj ryżu w daniu to tradycyjnie, najczęściej ryż basmati, ale ja, często sobie to zmieniam i zamiennie używam też ryżu brązowego, czarnego, czerwonego itd.; a czasem zamiast ryżu, używam też kaszy jaglanej albo komosy ryżowej. Dzięki czemu to danie idealne na każdy czas i można dzięki niemu stworzyć sobie też małą namiastkę wiosny na talerzu w środku zimy, a w cieplejszych miesiącach delektować się dorzuconymi do niego nowalijkami. Tradycyjnie, jak sama nazwa wskazuje, jest to ryż, podsmażany z jajkiem właśnie ;) i warzywnymi dodatkami, różniącymi się w zależności od regionu i tego, co akurat jest pod ręką oraz w sezonie. The type of rice used traditionally for this dish is basmati or jasmine rice, but I often change it with brown rice, black or red rice; and sometimes I also use millet or quinoa. As for the veggies, I like it with a lot of green ones: spring onion, green peas, sometimes I add a little bit of napa cabbage or leek too. In the winter, I use frozen peas, and in the summer fresh green peas. Smażony ryż z jajkiem to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich knajpach, a także w wielu domach w całej Azji. and fry until soft 10-15 minutes. Then, add the rice, mix thoroughly until it heats well. After few minutes add peas, cabbage, tofu mixture and cayenne. Autorka receptury, którą dziś przedstawiam, zastąpiła jajko z tradycyjnego przepisu, jajeczną mieszanką, przygotowaną na bazie tofu, zmiksowanego z kurkumą i kilkoma innymi dodatkami. Set aside. This mixture, can be prepared in advance and kept in the fridge (for up to 2 days). Chop the onion, leek and cabbage. Heat the oil in a frying pan or a wok. Add the onion and leek (or frozen mixed vegetables) A poza opcją obiadową, świetnie pasuje także do lunchboxa, na szybką kolację albo też wytrawne, sycące śniadanie, jeśli akurat mamy ochotę na tego typu smaki. Często też gotuję trochę ryżu lub kaszy na zapas, żeby mieć już bazę do szybkiego przygotowania tego posiłku. Mieszankę tę, można też przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce (do 2 dni). Jeśli chodzi o dodatki, to najbardziej lubię wersję na zielono: szczypiorek, zielony groszek, czasem dodaję też odrobinę kapusty pekińskiej albo pora. Opcjonalnie, można ten posmak jeszcze trochę wzmocnić odrobiną czarnej soli (kala namak), ale nie jest to konieczne, bo smak jest już odpowiedni bez niej. I came across this recipe few years ago and it stayed with me since then, I love to make it especially when I want to make a quick dinner, and there is some leftover cooked rice and tofu in my fridge. Smacznego ☺ Egg-fried rice is probably one of the most popular Chinese dishes in many countries, its also a very popular dish, cooked in many asian homes. Po chwili dorzucamy groszek, kapustę, mieszankę z tofu oraz cayenne.