Letni krem z zielonego groszku

Anna
Fit
30.06.2016 20:48
Letni krem z zielonego groszku

Produkty: 1,5 l bulionu 0,5 kg łuskanego zielonego groszku z obranymi łupinkami 2 młode kalarepki pęczek kopru sól, pieprz, 1 łyżka kaszy manny kilka łyżek śmietany lub jogurtu groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie: Zielony groszek i kalarepkę gotujemy w bulionie ok. 15 minut. Któregoś roku, gdy wspólnie z kuzynką już byłyśmy w Domku pod Orzechem, odpoczywając pod czujnym i okiem babci Trudki otoczone jej staraniem i troską, rodzice kuzynki przyjechali w odwiedziny i przywieźli ze Śląska całe pudło po butach pełne zielone groszku. Zielony groszek jednoznacznie kojarzy mi się z początkiem wakacji i wielkimi smacznymi strączkami zbieranymi w ogrodzie babci lub cioci. Jakaż wielka była nasza radość, gdy mogłyśmy siedzieć przed domem, obierać groszki, a łupinki wrzucać prosto w chwasty porastające okolicę. Nim się obejrzałam porosło zielsko a pomiędzy nim i koprem wszelkie warzywa (oprócz pietruszki, bo ta tradycyjnie nie wzeszła) Czy ja już w tym roku na klęskę urodzaju narzekałam? Bo moja działka zarosła zielskiem wszelakim i nie nadążam za pracą na niej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rozmowki-kobiece.blogspot.com/2016/06/zupa-krem-z-zielonego-groszku.html