Grillowane ziemniaczki :)

Pati
Obiad
26.06.2016 10:28
Grillowane ziemniaczki :)

Grillowane ziemniaki Składniki: 2 kg małych młodych ziemniaków 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego dwie gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego) gałązka szałwii około 150 ml dobrej oliwy z oliwek dwa ząbki czosnku sól Ziemniaki w mundurkach porządnie myjemy. Kiedy zobaczyłam małe ziemniaczki na straganie od razu pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do grillowanej karkówki 🙂 Oczywiście ziemniaki są dobre same w sobie, więc można je bez przeszkód wrzucić na grill bez dodatków. Będą gotowe kiedy ich skórka zrobi się chrupiąca, a w środku będą miękkie i upieczone. Wszystko polewamy oliwą, dobrze mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na około 6 godzin do lodówki. Czosnku nie obieramy, tylko każdy ząbek dzielimy na pół i dorzucamy do miski. Po pierwsze dojdą dużo szybciej, a po drugie nie przypieką się za bardzo. Podajemy od razu po upieczeniu, najlepiej w towarzystwie mięsa i masła (np. czosnkowego)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/okazje/grill/grillowane-ziemniaki/